Tikslo turėjimas atvedė prie sėkmingo šeimos verslo
Šeima, kokybė, atsakomybė, kūrybiškumas. Šiais keturiais žodžiais kepyklėlę „Vanilinis dangus“ apibūdina jos savininkai Povilas Jankauskas ir Vaida Kazlauskaitė-Jankauskė.
„Jei turi tikslą, svajonę, begalinį norą, link tikslo ne eini, o bėgte bėgi“, - įsitikinęs verslininkas iš Utenos P. Jankauskas.
Povilas ir jo žmona nuo pat pradžių šventai tikėjo savo idėja ir neturėjo nė menkiausios minties apie liūdną scenarijaus pabaigą versle.
„Visada svajojome apie mažą šeimos verslą. Verslo įkurti tikrai nebijojome. Juk blogiausiu atveju prarastume tik pinigus, kadangi darbo nebijome, idėjų turime, drąsiai žengiame į priekį“, – optimistiškai pokalbį pradeda P. Jankauskas.
Ir iš tiesų, baimintis visai nebuvo reikalo. Sėkmingai verslą pradėjus Utenoje, netrukus saldumynų rojus duris atvėrė ir Molėtuose bei Vilniuje.
– Jūsų kepyklėlės pavadinimas skamba labai romantiškai.
– Konditerija be prieskonių, nuobodi ir beskonė, vanilė – pagrindinis konditerijos prieskonis. Naudojame tik natūralų vanilės ankštį ir ekstraktą. Norėjome lietuviško, tačiau nepaprastai paprasto pavadinimo.
– Kuo jūsų įmonė yra ypatinga?
– Ko gero, esame vieni iš nedaugelio, užsikėlę aukštą kokybės kartelę. Gamyboje naudojam tik Šlyninkos malūno miltus, sviestą, laisvėje laikomų vištų kiaušinius, aukščiausios kokybės Belgišką šokoladą. Nenaudojami jokie pilnai ar iš dalies hidrinti riebalai, transriebalai.
– Gyvenimą kurti buvote pradėję užsienyje. Ko gero, dauguma skeptikų sakytų, kad grįžti į Lietuvą ir pradėti čia verslą nebuvo labai protingas sprendimas, juk kai kuriose šalyse pradžia verslo įkūrimui gali būti lengvesnė. Kodėl verslą sukurti nusprendėte būtent Utenoje?
– Nereikia manyti, kad užsienyje viskas rožėmis klota. Kiekvienoje šalyje galima rasti pliusų ir minusų, o dirbti ir mokėti mokesčius reikia visur. Mes norėjome kurti Lietuvai. Norėjome tiek sau, tiek kitiems įrodyti, kad ne viską lemia sėkmė, daugelis dalykų priklauso būtent nuo mūsų įdėtų pastangų.
Mes galėjome pasukti kitu keliu, pigiu ir neįdomiu, tačiau tai ne mūsų kelias. Mums patinka iššūkiai, kūryba ir tikslų siekimas.
– Kokie dalykai verslo pradžioje jus džiugino, o su kokiais buvo sunku susidoroti?
– Labiausiai džiugina, kad Lietuva po truputį keičiasi. Sunkiausia – atlaikyti piktų žmonių atakas, pradžioje, kai atsidarėme, kas trečias kartojo, kad jums nepasiseks... Juos visus norėtume pakviesti jau į ketvirtą mūsų gimtadienį (šypsosi.).
– Iš pradžių žmonės „Vanilinį dangų“ galėjo rasti tik Utenoje, tačiau po kelerių metų jūsų verslas išsiplėtė, duris atvėrėte ne tik Molėtuose, tačiau ir sostinėje. Kokia jūsų sėkmingo verslo paslaptis?
– Nebijome darbo, abu dirbome, turėjome mažą verslą, planavome, taupėme. Svarbiausia, turėti tikslą ir kryptingai jo siekti. Tiesa, prie mūsų plėtros prisidėjo ir Europos Sąjungos investicijos. Iš kredito unijos pasiėmėme lengvatinę „Verslumo skatinimo 2014-2020“ paskolą, finansuojamą iš Europos socialinio fondo. Kiek pritrūko nuosavų lėšų, tad gavome ir INVEGA (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) garantiją. Šiuo metu esame pateikę paraišką darbo užmokesčio kompensavimui pagal priemonę „Subsidijos verslo pradžiai“, finansuojamą iš Europos socialinio fondo. Tai mums iš tiesų padeda sparčiau vystyti verslą, galime plėstis žymiai greičiau nei tą planavome.
– Kokių patarimų galėtumėte duoti verslininkui, kurio verslas iš pradžių neina kaip sviestu pateptas, kaip nepalūžti ir judėti į priekį?
– Visi verslininkai norėtų lengvos pradžios, tačiau tam reikia įdirbio, kuris neatsiranda per pusmetį ar metus. Niekada nesustok, visada kelk sau tikslus ir tobulėk. Jei stovėsi vietoje, neprogresuosi, visiems nusibosi ir tave pamirš. Jei manai, kad verslas - tai rami užuovėja, geriau ten net nelįsk.
– Kas šiandien jums leidžia sėkmingai vystyti verslą toliau? Galbūt galėtumėte atskleisti savo verslo sėkmės paslaptį?
– Nėra jokios sėkmės paslapties, pasisekti gali tik loterijoje. Darbas, tobulėjimas, kokybė ir didžiulė aistra tam, ką darai, šie dalykai padeda judėti į priekį, o iššūkiai, klientų reikalavimai, atsidavimas darbui (su saiku) yra sėkmės garantas.
Dienraščio „Utenos diena“ informacija